Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Vi måste ta kraftigt avstånd från barnäktenskap

Kvinnorättsaktivister från Irak, däribland Yanar Mohammed, är just nu på besök i Sverige för att söka stöd hos svenska politiker, och ytterst den svenska regeringen, mot det lagförslag som kan bli verklighet i Irak och innebär att det kan bli tillåtet att gifta bort flickor så unga som 9 år.

I dag vänder de sig till utrikesminister Carl Bildt i ett brev där de vädjar om att Bildt ska uttrycka Sveriges djupa oro över den så kallade Jaafari-lagen och uppmana Iraks premiärminister att respektera mänskliga rättigheter.

– Tvångsäktenskap är en del av en patriarkal maktordning där kvinnor och flickor blir reducerade till handelsvaror och slaveri. Att gifta bort unga flickor, är inget annat än våldtäkt av barn och måste på alla sätt fördömas från Sveriges sida, säger S-kvinnors ordförande Carina Ohlsson.

I Sverige råder en bred samsyn i fördömandet av barnäktenskap. Det borde vara naturligt att regeringen står upp för dessa åsikter även i internationella sammanhang.

Sverige vill gärna slå sig för bröstet och tala om att vi är ett av världens jämställdaste länder. Men för att vara ett föredöme måste vi våga ta ställning för kvinnors mänskliga rättigheter även i andra länder.

– För S-kvinnor är internationell solidaritet en grundläggande del av vår vision för en jämställd värld. Jämställdheten kan inte tillåtas ha landsgränser. Vi uttrycker därför vårt fulla stöd för de irakiska kvinnornas kamp och fördömer tydligt lagförslaget som möjliggör barnäktenskap, säger Carina Ohlsson.

Vi S-kvinnor förväntar oss att regeringen tar sitt ansvar i frågan och står upp för kvinnor och flickor i Irak genom att ta kraftfullt avstånd från lagförslaget.

facebook Twitter Email