Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Vi skyller inte ifrån oss, tvärtom tar vi ansvar

Vi är helt överens om att kvinnors ekonomiska självständighet måste stärkas. Men det är viktigt att visa på skillnaderna mellan politiska vägval när det gäller jämställdhet, skriver S-kvinnors ordförande Carina Ohlsson i en slutreplik till Jessica Polfjärd, jämställdhetspolitisk talesperson (M).

Publicerad i Dagens Samhälle 25 maj 2018.

I Sverige ska alla ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter, skriver Moderaternas jämställdhetspolitiska talesperson i en replik till oss. Det är förstås ingen unik vision, snarare en självklarhet för alla som arbeta för ett jämställt samhälle.

Att arbete är bättre än bidragsberoende, lyfter Moderaterna ofta fram som om det skulle vara skillnaden mellan röd och blå politik – det är det inte. Vi är helt överens om att kvinnors ekonomiska självständighet måste stärkas. Inget parti vad vi vet förespråkar bidragsberoende.

Däremot vill S-kvinnor och Socialdemokraterna skapa en solidarisk modell. Allas lika värde genom att stärka individer, se till att alla får en bra start i livet och en stabil grund att stå på. Det ger inkluderade, självständiga och fria individer.

Under den Socialdemokratiskt ledda regeringen har vi stärkt ekonomin och förutsättningarna för barnfamiljer, för ensamstående föräldrar, för skolan, för att unga ska få sitt första jobb. Det är ett långsiktigt arbete som vi inlett, steg för steg för att bygga ett starkt samhälle med starka individer.

Den här mandatperioden har vi gjort mycket vi är stolta över. Vi har stegvis börjat ta bort den orättvisa skatteklyftan för pensionärer, höjt bostadstillägget, barnbidraget, underhållsstödet, infört bidrag till glasögon för barn för att nämna några. Det har inget med bidragsberoende att göra – det är det enda rimliga för att just ge alla samma rättigheter och möjligheter.

Och ja, det är oerhört viktigt att fler får jobb. Socialdemokraterna gick till val på att skapa fler jobb. Idag går också 300 000 fler personer till jobbet varje dag än när regeringen tillträdde. Arbetslösheten är den lägsta på tio år. Ungdomsarbetslösheten den lägsta på över 15 år. Det är Socialdemokratisk politik!

Så vi skyller inte ifrån oss, tvärtom tar vi ansvar. Men det är viktigt att visa på skillnaderna mellan politiska vägval när det gäller jämställdhet. För att förverkliga visionerna om ett jämställt familjeliv, ett jämställt arbetsliv, jämlika skolor och en så enkel sak som att få bort sexistisk reklam från våra gator, då är en Socialdemokratiskt ledd regering det enda alternativet.

Carina Ohlsson
Förbundsordförande S-kvinnor

facebook Twitter Email