Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Vi vill stärka kvinnors rätt till sin kropp

Att Sverige är ett av världens mest jämställda länder är inte en slump. Det är resultatet av ett aktivt jämställdhetsarbete. Ett arbete som S-kvinnor ofta gått i täten för.

Det är med sorg vi nu ser de allt starkare krafter som vill vrida tiden tillbaka. Som vill skapa ett samhälle där kvinnor är andra klassens medborgare.

Sverigedemokraterna, med en riksdagsgrupp på drygt 75 procent män, visar gång på gång att de motarbetar jämställdheten.

Nyligen sa SD att de vill inskränka aborträtten till vecka 12. Det är ett förslag som inte stöds av vetenskapen och av väldigt få kvinnor. SD:s partiledare Jimmie Åkesson sa samtidigt att abort främst förekommer i fallerande familjer och han visar därmed ett fullständigt förakt för alla kvinnor som gjort abort, men också för kvinnors rätt till sin kropp. SD vill också införa en samvetsklausul, så att barnmorskor ska kunna säga nej till att genomföra abort.

Att införa frivillig sambeskattning är också ett förslag från SD, som direkt motarbetar kvinnor. När särbeskattningen infördes på 70-talet var det en av de största frihetsreformerna för kvinnor. Att avskaffa sambeskattningen gjorde att det lönade sig för kvinnor att arbeta och få en egen inkomst, istället för att vara hemmafru.

S-kvinnor vill tvärtemot Sverigedemokraterna stärka kvinnors rätt till sin kropp och kvinnors ställning på arbetsmarknaden. Vi vill bland annat förbjuda sexistisk reklam, skärpa sexköpslagen, införa heltid som norm och avskaffa lönegapet mellan kvinnor och män. Därför röstar vi för en Socialdemokratisk regering den 9 september!

S-kvinnor är Sveriges största kvinnoförbund. Vi har över 200 kvinnoklubbar och finns i alla landets 26 S-kvinnodistrikt. Insändaren är undertecknad av ett flertal av våra distrikt och kan läsas bland annat här:

Fyrbodals S-kvinnor i Ttela och Bohusläningen
Gävleborgs S-kvinnor i HelaHelsingland, Arbetarbladet och Gefle Dagblad
Jönköpings läns S-kvinnor i Värnamo.nu
Kalmar läns S-kvinnor i Ölandsbladet, Barometern och Västerviks-Tidningen
Kronobergs S-kvinnor i Smålandsposten
Sörmlands S-kvinnor i Katrineholms-Kuriren, Eskilstuna-Kuriren och Södermanlands Nyheter
Västerbottens S-kvinnor i Västerbottens folkblad och Norra Västerbotten
Östergötlands S-kvinnor i Folkbladet

facebook Twitter Email