Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Dags att punktera högerns populistiska luftslott

Den senaste tiden har det konservativa högerblocket gett uttryck för flera förslag som får mig som S-kvinna att höja ögonbrynen både en och två gånger. Det påminner oss också om att det är vår demokratiska plikt att informera om den antifeministiska politik som bedrivs i andra partier.

Publicerad i Feministiskt Perspektiv 24 oktober 2019.

Svenska folket har rätt att veta hur de kommer att påverkas av alla oförnuftiga förslag som läggs i det högerkonservativa blocket. Vi har sett flera exempel de senaste månaderna på vad som faktiskt kommer bli verklighet om Moderaterna får makten tillsammans med Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna. Jag har därför valt att lista några exempel på senaste tidens populistiska och ogenomtänkta politik från högern:

  1. Avgiftsbelagd mammografi. Kristdemokraternas budget innehåller ett förslag på att mammografin ska avgiftsbeläggas vilket skulle göra mammografin till en klassfråga. Är det den här typen av ny feminism Ebba Busch Thor menar att Sveriges kvinnor ska få? S-kvinnor fick igenom avgiftsfri mammografi för åldrarna 40-74 år och så ska det förbli. Nu kämpar vi för att slopa den övre åldersgränsen.
  2. Avskaffa skyddsombuden. Sverigedemokraternas arbetarfientliga politik drogs upp i dagsljuset ännu en gång efter deras utspel om att avskaffa de regionala skyddsombuden. Sverigedemokraterna menar att de regionala ska ersättas med ”arbetsmiljörådgivare”. Det är Sverigedemokraternas försök att försvaga fackföreningsrörelsen. Utan facket, inga trygga arbetsplatser. De fackliga skyddsombuden ska vara kvar.
  3. Söndagsöppet på Systembolaget. Trots ett dåligt väljarstöd för sakfrågan och att all forskning visar att ökad tillgänglighet till alkoholförsäljning försämrar folkhälsan och kvinnors säkerhet går Moderaterna ut från sin stämma med ett beslut som verkar för båda dessa negativa konsekvenser. Forskning visar att mäns våld mot kvinnor ökar och problemen som alkohol medför skulle förstöra människors liv. För S-kvinnor är en restriktiv alkoholpolitik en självklarhet, och det kommer leda till bättre folkhälsa.
  4. Sverigedemokraternas vändning i abortfrågan. Vad ska sägas om det här mer än att det är populism i allra högsta grad. SD drev frågan om att sänka abortgränsen till vecka 12 länge innan partiet insåg att det inte var rätt sätt att locka över kvinnor. Nu vänder de kappan efter vinden. Det är så tydligt att de är ett parti som inte bryr sig om kvinnors rättigheter.
  5. Avskaffandet av public service. Public service utgör en central del i att folkbilda och ge människor en konsekvensneutral bild av verkligheten. Moderaterna vill rucka public service och jämför detta med Netflix och andra marknadsaktörer. Public service demokratiska funktion är ovärderlig och ska skyddas till varje pris. Dagens system med att det finansieras genom skattsedeln är ett tryggt sätt att låta invånarna i Sverige få korrekt oberoende information. För att se mindre lyckade exempel på avskaffandet av public service kan man se hur det blev i Polen.

Vi ser hela tiden hur den politiska kartan flyttar sig och hur partierna tar till konservativa förslag som skrämmer allmänheten för att sedan backa och be om ursäkt så att de osäkra väljarna uppfattar partiernas förslag som att ”de faktiskt ändrat sig”. En gemensam nämnare som samtliga förslag har är att framför allt kvinnor kommer vara de som drabbas negativt.

Det är tydligt att det nya högerkonservativa blockets politik inte riktar sig till ensamstående mammor som jobbar som undersköterskor i hemtjänsten. Den nya feminismen som högerblocket basunerar ut är ett luftslott och det är dags att vi punkterar det luftslottet en gång för alla.

Carina Ohlsson 
Ordförande S-kvinnor

 

facebook Twitter Email