Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

En feministisk seger!

På S-kongressen fattade Socialdemokraterna ett historiskt beslut om en individualiserad föräldraförsäkring. Det är ett helt avgörande steg för ett jämställt samhälle – ett jämställt arbetsliv och ett jämställt familjeliv förutsätter varandra och det har S-kvinnor kämpat för länge!

Carina Ohlsson talar

En individualiserad föräldraförsäkring är en fråga som S-kvinnor drivit i många år och det är en stor seger att vi äntligen fått ett partibeslut om att det ska bli verklighet.

Kongressens beslut lyder:
Carina Ohlsson och Karl-Petter ThorwaldssonFöräldraförsäkringens utformning är central, både för barnens rätt till båda sina föräldrar och för förutsättningarna till ett jämställt arbetsliv. Därför behöver föräldraförsäkringen individualiseras. Som ett steg på vägen ska försäkringen delas i tre lika delar. Vi vill nu reservera en tredje månad för vardera vårdnadshavare. Föräldraförsäkringen ska även fungera bra för familjer som identifierar sig som stjärnfamiljer. För att möjliggöra ett jämställt arbetsliv och minska deltidsarbetet är det viktigt att barnomsorg också finns tillgänglig på kvällar och helger

När det gäller en av S-kvinnors andra prioriterade frågor – Framtidens attraktiva jobb – beslutade S-kongressen:
Ylva Johansson

Till följd av hög arbetslöshet har arbetstagare fått det allt svårare att hävda schyssta villkor på arbetsmarknaden. Otrygga anställningar har fått fäste i flera branscher och idag tvingas många arbetstagare acceptera villkor där de inte vet vilken inkomst de har när månaden är slut, eller vilken arbetsgivare de förväntas inställa sig hos på morgonen. Arbetstagarnas villkor ska stärkas. Tillsvidareanställning på heltid ska vara norm på hela arbetsmarknaden. Problemen med allmän visstid måste lösas. Det ska finnas objektiva skäl för tidsbegränsade anställningar.

Läs mer om S-kvinnors ställningstaganden på S-kongressen i vår Flyer med prioriterade frågor.

Tack alla S-kvinnor som har varit med i kampen!

facebook Twitter Email