Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Ett avgörande val för jämställdhet och jämlikhet

”Vi måste välja hur vi ska använda den starka ekonomi som vi tillsammans har arbetat ihop. Mot oss står Moderaterna och Sverigedemokraterna. Ger vi dem makt, låter vi dem fortsätta sprida falska berättelser och splittra oss så är vi illa ute”, skriver S-kvinnors ordförande Carina Ohlsson (S) och argumenterar i valets slutspurt för en S-ledd regering.

Publicerad i Feministiskt Perspektiv 30 augusti 2018.

Vi är mitt i valrörelsen. Fram till valdagen är jag ute på vägarna, tillsammans med S-kvinnors förbundssekreterare Susanne Andersson. Vi startade i Haparanda och kommer besöka 48 städer, i skrivande stund har vi besökt ungefär hälften. Mottagandet har varit fantastiskt. Vi möter väljare, gör arbetsplatsbesök, håller tal och tar debatter. Det är en livsviktig resa, mot ett livsviktigt val.

Jag har arbetat i decennier för kvinnors rättigheter. Jag har aldrig känt att det är viktigare än nu att säkra att Sverige fortsätter ha en regering som tar kampen för jämställdhet och jämlikhet vidare. Det enda alternativet för detta är en S-ledd regering.

Vi står inför ett avgörande val. Det är en folkomröstning om välfärden, om jämställdhet och jämlikhet. Det är en folkomröstning för att säkra demokratin. Och det finns tre val: en S-ledd regering, en högerregering, eller en högerextrem regering.

En högerregering innebär ökade klyftor och skattesänkningar åt de rikaste. Allmännyttan kommer säljas ut, det bli allt svårare att hitta bostad för den som behöver en hyresrätt och deras förslag om marknadshyror kommer att slå oerhört hårt med dramatiskt höjda hyror. Kortsiktiga vinster och riskprojekt kommer att prioriteras före investeringar i trygga starka samhällen och jämlik välfärd av hög kvalitet.

Det är obegripligt att högerväljare tycks ha glömt alla vansinniga skandaler den gamla alliansregeringen lämnade efter sig. Som Nuon med en nota på 89 miljarder, eller ”världens dyraste sjukhus” Nya Karolinska där notan passerat 60 miljarder. Skattepengar vi aldrig ser mer och exemplen hade kunnat var så många fler. Vi vill inte ha en sådan regering.

En högerextrem regering är ännu dystrare. Det är ett hot mot hela vår demokrati. Normalisering av rasismen, hur länge har vi inte varnat för den? I Almedalen patrullerade nazisterna fritt på gatorna, skrämde, hotade och misshandlade. På vår valturné har vi också mött flera rasistiska organisationer, som med extremt hög musik slagit de ut våra tal, skrattat, hånat och hotat. De skäms inte, de gömmer sig inte längre. Tvärtom står de stolta på våra gator.

I dag har vi ett rasistiskt parti i riksdagen, för många nya väljare är de bara ett av åtta partier som redan är invalda och accepterade. De säljer lögnen om ett Sverige i fullständig kris, påstår att de är de enda som vågar säga ”sanningen”.

Deras partiledare säger utan att blinka att han inte känner någon som är rasist, men på årets vallistor har nästan vartenda namn gjort grova rasistiska uttalanden, haft kontakter med nazister, talat negativt om kvinnor och hbtq-personer. Det är bara en sökning bort på internet, varför kommer de undan med det?

En väljare som accepterar rasismen når vi kanske inte, men de som inte har förstått allvaret i vad de överväger att rösta på måste vi nå. Vi vill inte ha en sådan regering.

Vi måste välja hur vi ska använda den starka ekonomi som vi tillsammans har arbetat ihop. Mot oss står Moderaterna och Sverigedemokraterna. Ger vi dem makt, låter vi dem fortsätta sprida falska berättelser och splittra oss så är vi illa ute. För det går bra för Sverige – riktigt bra. Vi går mot en urstark ekonomi, fler bostäder, stärkt välfärd och vi närmar oss Europas lägsta arbetslöshet.

Den här mandatperioden har Sverige fått en ny jämställdhetsmyndighet. En stärkt sexualbrottslag är äntligen klar. Vi har drivit fram avgiftsfria screeningprogram för bröstcancer och livmoderhalscancer. Årliga lönekartläggningar har återinförts. En tredje vigd månad i föräldraförsäkringen har drivits igenom, trots borgerligt motstånd. Jämställdhetsbonus och vårdnadsbidrag har avskaffats, barnbidrag och underhållsstöd och för ensamstående föräldrar har höjts, pensionerna stärks i flera steg. Vi har gjort rekordsatsningar på välfärden, inte minst kvinnors ohälsa och förlossningsvård. Listan kan göras väldigt lång.

S-kvinnor är en respekterad och integrerad del av partiet. Alla Socialdemokraternas kvinnliga ministrar och Europaparlamentariker är S-kvinnor. Många kvinnliga riksdagsledamöter, landstings- och kommunpolitiker likaså. I över 100 år har S-kvinnor varit en drivkraft i svensk jämställdhetspolitik. Vi är stolta över det, hela vägen från den kvinnliga rösträtten fram till i dag och vi fortsätter ta kampen så länge det behövs.

På valdagen väljer du vilken regering du vill se, vilka krafter du vill släppa fram. För oss är det glasklart – Sverige behöver en S-ledd regering för att säkra att arbetet för jämställdheten och jämlikheten fortsätter framåt. Tillsammans tar vi den feministiska kampen!

Carina Ohlsson, förbundsordförande S-kvinnor

facebook Twitter Email