Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Fred, frihet och feminism – S-kvinnors prioriteringar i EU-valet

Den 26 maj hålls Europaparlamentsval i Sverige. S-kvinnors ordförande Carina Ohlsson (Skaraborg) står på plats sju på Socialdemokraternas lista. Eva-Lena Jansson (Örebro), ledamot i S-kvinnors förbundsstyrelse, står på plats tretton.

Pressmeddelande 2019-02-11.

– Årets Europaparlamentsval kommer stå mellan demokrati och högerextremism. Vi socialdemokrater kommer stå upp för allas lika värde i hela Europa, säger Carina Ohlsson.

De främsta hoten mot människors grundläggande rättigheter och säkerhet är globala och kräver inter­nationella lösningar. Här är EU en viktig arena. S-kvinnors prioriterade frågor inför EU-valet är fred, frihet och feminism.

Fred

I krig och konflikter drabbas kvinnor och barn hårdast. S-kvinnor står upp för sin långa tradition av internationellt fredsarbete. Vi driver på för nedrustning, en kärnvapenfri värld och för fler kvinnor i fredsprocesser och konflikthantering.

Frihet

Kvinnors frihet är mindre än mäns frihet. Det gäller både politiskt, ekonomiskt och socialt. S-kvinnor kämpar för alla kvinnors rätt till sin kropp. Vi värnar aborträtt, arbetar aktivt mot sexköp och männis­kohandel och bekämpar porrindustrin och dess skadliga verkningar.

Feminism

Feminism är jämställdhet i praktiken. S-kvinnor går från ord till handling för att förverkliga kvinnors rättigheter. Under denna mandatperiod har vi varit drivande i arbetet för en EU-resolutionen om sexuell och reproduktiv hälsa, dvs. tillgång till säker abort, stärkta rättigheter för hbtq-personer och arbete mot våld mot kvinnor. Resolutionen röstades ner av EU:s konservativa och högerextrema block (från Sverige M, KD och SD). Vi fortsätter vår kamp för stärkta sexuella och reproduktiva rättigheter nästa mandatperiod.

facebook Twitter Email