Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Höjer kvotering kompetensen?

Hur påverkas kompetensen på ledande positioner av kvotering? Det var temat för dagens seminarium hos SNS, där S-kvinnors arbete för "Varannan damernas" var en viktig utgångspunkt.

Rapporten ”Könskvotering, kompetens och karriär” presenterades, som studerat resultaten av Socialdemokraternas reform Varannan Damernas som infördes 1994, efter lång påtryckning och hårt arbete från S-kvinnor. Rapporten visar tydligt att kompetens inte gått förlorad, tvärtom har den som helhet ökat för både männen och kvinnorna. Det inte heller skadat karriärmöjligheterna för kvinnor (vilket motståndare ofta varnat för) tvärtom har det ökat kvinnors möjligheter att göra karriär och nå ledande positioner. Carina Ohlsson deltog i panel, samt höll inledande tal om S-kvinnors arbete med införandet av ”varannan damernas” och sina erfarenheter och tankar runt den utvecklingen.

Könskvotering är en kontroversiell åtgärd eftersom den utmanar organisationers rekryteringsprocesser. Men enligt forskningsstudien kan en del av farhågorna om kvotering vara överdrivna.

Presentation och panelsamtal med författarna till rapporten, Olle Folke, forskare och professor i statsvetenskap, Torsten Persson, professor i nationalekonomi, Johanna Rickne, forskare och docent i nationalekonomi. Carina Ohlsson höll presentation av hur S-kvinnor och Socialdemokraterna arbetat med frågan och följt utvecklingen i frågan, samt deltog i panelsamtal.

Här hittar du hela rapporten.

facebook Twitter Email