Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

#metoo

Vi med! Äntligen har tystnaden brutits kring sexuella trakasserier, sexism och kränkande behandlingar. Kvinnor över hela världen delar med sig av sina berättelser och omfattningen av detta samhällsproblem har blivit uppenbart för alla.

Det finns överallt och är en del av flickors och kvinnors vardag. Många utsätts, men alla lever med vetskapen och riskerna och förhåller sig ständigt till dem.

S-kvinnor jobbar mot sexuella trakasserier varje dag. Vi finns i hela landet och tillsammans tar vi den feministiska kampen för ett jämställt samhälle.

S-kvinnor kräver att:

  • Nolltolerans ska gälla alla former av sexuella trakasserier. Det är oacceptabelt att flickors och kvinnors livsutrymmen begränsas för att andra tar sig rätten att ta för sig av våra kroppar.
  • Våldtäktslagstiftningen ska innefatta samtycke och oaktsamhet. Sexuella relationer ska alltid bygga på frivillighet och det måste avspegla sig i lagstiftningen.
  • Straffen för sexualbrott ska skärpas.
  • Alla former av exploatering och objektifiering av kvinnokroppen ska motverkas.
  • En lagstiftning mot sexistisk reklam, marknadsförening och objektifiering av kvinnor i TV och film ska införas.

För att komma till rätta med sexuella trakasserier krävs också ett brett förebyggande arbete. En normkritisk sex- och samlevnadsundervisning måste utvecklas inom skolan. Polis och rättsväsendet behöver bättre utbildning och kunskaper om sexualbrott. Fler män måste våga prata om dessa frågor och ta avstånd. Det handlar inte om kollektiv skuld, utan om kollektivt ansvar.

Den feministiska kampen är starkast när vi tar den tillsammans!

Läs mer om vår politik nedan eller kontakta oss.

 

facebook Twitter Email