Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

#metoo

Jag med. Vi med. Tusentals och åter tusentals kvinnor har senaste dygnet delat inlägg med samma hashtag, för att stötta varandra, bryta tystnaden och tillsammans visa på omfattningen av sexuella trakasserier och övergrepp i olika former. Att de är så många förvånar oss inte.

Vi S-kvinnor möter detta varje dag. Det finns överallt, det är en del av flickors och kvinnors vardag. Nästan alla kvinnor har utsatts, alla kvinnor vet, alla kvinnor lever med vetskapen om att det kan hända, förhåller sig ständigt till risken.

Några män har reagerat. För få män, ska vi direkt säga. Alla borde reagera. Det här berör ALLA. Även om du som man inte säger något just nu, så är det så – alla behövs. Du behövs. Du behöver prata om det, du behöver ta avstånd. Det handlar inte om kollektiv skuld, det handlar om kollektivt ansvar!

Sluta blunda, sluta vara tyst, prata om det, ta ställning. Det räcker inte med att förfasas, med att vara chockad och ledsen över att det ser ut så här. Det har alltid sett ut så här, vi borde veta redan. Vi måste vidare, vi måste förändra, inte minst stärka det förebyggande arbetet. Om nästa generation flickor ska slippa genomleva samma sak. Och om de gör det, måste vi med öppna ögon ta ansvar, inte förfasas som om vi inte visste, som om vi inte hade en aning om att det var så här illa. Det räcker inte. Vi vet nu, vi kan bättre, eller hur? Nu slutar vi blunda, det är vårt ansvar.  Det är vårt gemensamma ansvar att ta den feministiska kampen.

#metoo

facebook Twitter Email