Genom att använda webbplatsen godkänner du att vi använder cookies. Läs mer här: https://www.socialdemokraterna.se/vart-parti/om-webbplatsen/integritetspolicy

Självklart behövs Jämställdhetsmyndigheten

I Europaparlamentet är det ännu tydligare var partierna står. C och L ingår i ett liberalt block, M och KD i ett konservativt block”, skriver Carina Ohlsson (S) som kallar beslutet att lägga ner Jämställdhetsmyndigheten oanständigt, tror på en blocköverskridande regering och inför EU-valet betonar att på europeisk nivå finns inget Alliansen.

Publicerad i Feministiskt Perspektiv 10 januari 2019.

Vi står inför ett nytt år. Vi lever fortfarande i ovisshet om hur Sverige ska styras och vad framtiden har att erbjuda. Jag och S-kvinnor tror på en blocköverskridande, S-ledd feministisk regering. Vi är övertygade om att det är det bästa för Sverige och även globalt inför kommande utmaningar, som klimatfrågor, att minska klyftorna i samhället och stärka internationell solidaritet.

Den feministiska kampen har alltid varit viktig, för jämställdhet och jämlikhet, det kommer den fortsätta vara. I december inledde vi firandet av den kvinnliga rösträttens framväxt, 17 december 1918 var dagen då borgarna efter tre decenniers kamp äntligen gav sig. Efter hot om revolution och strejk meddelade de till slut att också de kommer att släppa fram rösträtt för kvinnor. Den dagen skrevs historia, det var ett av många viktiga steg framåt för jämställdheten.

Vi är så stolta över alla framsteg som gjorts, för vi har kommit långt. Sverige är i dag ett av världens mest jämställda länder. En kan tro att jämställdheten skulle vara självklarare nu, men icke. Borgarna fortsätter precis som för hundra år sedan att kämpa emot. Även i dag är det tydligt vilket motstånd vi möter, att de mörkblå krafterna inte vill framåt. Gamla traditioner och vanor ska bevaras till vilket pris som helst, inget får förändras eller utvecklas.

Nu har M och KD drivit igenom en budget, tillsammans med SD, som på många sätt känns förödande för vårt arbete för jämställdhet och jämlikhet. Ett av deras första mål är att lägga ner Jämställdhetsmyndigheten. Hur mycket tydligare kan det bli var de står? Och för att vara ärlig, det är en obehagligt tydlig flirt med Sverigedemokraterna – så fick de också deras stöd.

Vi accepterar inte ett sådant beslut, det är inte bara orimligt, det är fullständigt oanständigt. Vi kommer vara många som tar kampen och visar att Sverige faktiskt vill framåt! Jämställdhetsarbetet behöver stärkas, organiseras, drivas samordnat och självklart behövs myndigheten.

De konservativa krafterna har visat sitt ansikte. De har satt en budget som ger de rika mer, på bekostnad av pengar till skolan, välfärden, jämställdheten, miljön och kulturen. Det är ingen underdrift att säga att de säljer ut våra barns framtid. Jag tror inte ens alla moderatväljare ville ha det så här. Vi måste få alla att förstå varför deras röster är helt avgörande för att gå i rätt riktning och att inget kan tas för givet.

Samling är det enda rimliga – att ta ansvar och samarbeta över blockgränserna. Inom den feministiska rörelsen har vi lyckats med detta, vi är många kvinnoförbund som samarbetar över blockgränser, driver gemensamma frågor framgångsrikt och starkt. Vi har stärkt sexualbrottslagen och motarbetat mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck. Tillsammans.

Vi behöver både ställa krav och driva vår politik framåt, och samtidigt vara villiga att kompromissa och tillmötesgå. Annars kommer vi inte framåt. För snart väntar nya utmaningar som kräver ledarskap: 2019 går Sverige till nästa val – valet till Europaparlamentet i maj. I Europaparlamentet är det ännu tydligare var partierna står. C och L ingår i ett liberalt block, M och KD i ett konservativt block.

Detta är viktigt att folk förstår, att en röst på M eller KD inte är en röst på en liberal allians, det finns inget Alliansen på EU-nivå. Det är en röst på ett konservativt block, som med stöd av det högerextrema blocket bland annat röstat ner resolutionen om sexuell och reproduktiv hälsa, tillgång till säker abort, våld mot kvinnor och hbtq-personers rättigheter. KD har varit väldigt tydliga med att de motsätter sig att EU ska uttala sig för fri abort.

I EU-valet kommer S-kvinnor att prioritera frågor om kvinnors rätt till sin kropp, att värna aborträtten, motverka sexköp och människohandel och bekämpa porrindustrin. Vi kommer också att prioritera klimatfrågan, kvinnors utsatthet i konflikter och hbtq-personers rättigheter. Alla socialdemokratiska Europaparlamentariker har varit oerhört tydliga och drivande i de här frågorna. Deras arbete är livsviktigt och S-kvinnor kommer fortsätta att helhjärtat stödja det och tillsammans ta kampen för att stärka den socialdemokratiska feministiska representationen i EU-parlamentet.

Den feministiska kampen fortsätter vi ta tillsammans.

Carina Ohlsson
Ordförande S-kvinnor

facebook Twitter Email